Villa Ephrussi de Rothschild

Villa Ephrussi de Rothschild

Villa Ephrussi de Rothschild, også kaldet Villa Île-de-France, ligger ved Saint-Jean-Cap-Ferrat mellem Nice og Monaco. Det er en af Cote d’Azurs smukkeste villaer, nogle kalder det endda et palads, fyldt med antikke møbler, kunstværker og en fantastisk udsigt over Middelhavet.

Kvinden bag villaen er Béatrice Ephrussi de Rothschild, datter af bankmanden og kunstsamleren baron Alphonse de Rothschild. Da han døde i 1905 arvede hun en enorm formue. Hun besluttede sig for at bygge en stor villa i Cap-Ferrat, og fandt en klippegrund med fantastisk udsigt til alle sider. Med dynamit og store mængder af jord blev grunden gjort byggeklar. Til at designe villaen valgte hun arkitekten Aaron Messiah, og efter fem års byggeri stod den imponerende villa klar i 1912.

Villa Ephrussi de Rothschild

Béatrice Ephrussi de Rothschild havde udviklet samme interesse for kunst som sin far, og med den store arv tog hendes samling af antikke møbler, malerier, skulpturer og porcelæn for alvor fart. Villaen blev med tiden fyldt med mange kunstneriske elementer, og gæsterne oplever den dag i dag en perfekt harmoni mellem kunsten og den florentinsk/venetiansk inspirerede villa.

De omkringliggende ni haver, som det tog 7 år at anlægge i deres oprindelige form, er en vigtig del af Villa Ephrussi de Rothschild. Den mest prominente have er den store franske forhave med en aflang sø og mange springvand. Der er otte andre haver, som hver især er inspireret af et tema, herunder en spansk, en japansk og en tropisk have. Alle haverne er utroligt smukke, og oplevelsen bliver endnu større med de syv udsigtspunkter til f.eks. Villefranche-bugten og kysten i retning mod Monaco.

Villa Ephrussi de Rothschild have

Béatrice Ephrussi de Rothschild døde i 1934, men et år før testamenterede hun villaen med dertil hørende haver, kunstsamlingen og møbler til det franske akademi Académie des Beaux-Arts. I 1966 tildelte det franske kulturministerium villaen status som historisk monument, og haven er officielt en af ca. 300 bemærkelsesværdige haver i Frankrig.

I dag er villaen og de tilhørende haver åbent for besøg, en dagsbillet kan købes på det officielle website. Ved frokosttid er det muligt at nyde en let frokost (salater, quiches m.m.) i det der dengang var Béatrice Ephrussi de Rothschilds spisestue. Er vejret godt er det også muligt at sidde på terrassen, hvorfra der er en enestående udsigt til Villefranche-bugten.

Villa Ephrussi de Rothschild springvand

I løbet af året er der diverse arrangementer på Villa Ephrussi de Rothschild, f.eks. intime koncerter og en blomsterfestival hvert år i maj måned. Læs mere på deres website.

Villa Ephrussi de Rothschild på kortet
Midt på kortet ses Villa Ephrussi de Rothschild og den store franske forhave. Middelhavet ses både mod øst og vest.